2004 f150 VVT

Go down

2004 f150 VVT

Post  johndickjr on October 3rd 2013, 11:19 pm

i got a code it says vvt on bank 2 does cleaning them do any good, looks to be just a solenoid with oil in it, thinking maybe it got dirty

johndickjr

Posts : 881
Join date : 2009-08-06
Location : northeast oklahoma

View user profile

Back to top Go down

Re: 2004 f150 VVT

Post  supervel45 on October 4th 2013, 12:19 am

Clear it and see if it comes back, won't hurt anything, and if it's a false code, great. Thought you said clearing, not cleaning. If you can clean  the solenoid passage, easily go for it too. Dirt may be letting them leak through setting the code. Have you cleared the code before?

supervel45

Posts : 3084
Join date : 2013-09-04

View user profile

Back to top Go down

Re: 2004 f150 VVT

Post  johndickjr on October 4th 2013, 8:07 am

supervel45 wrote:Clear it and see if it comes back, won't hurt anything, and if it's a false code, great. Thought you said clearing, not cleaning. If you can clean  the solenoid passage, easily go for it too. Dirt may be letting them leak through setting the code.  Have you cleared the code before?
code i am getting is p0022, which is camshaft overrtetared..i changed the cam sensor and it did not help and i cleared the codes, codes came back whithin a few miles

johndickjr

Posts : 881
Join date : 2009-08-06
Location : northeast oklahoma

View user profile

Back to top Go down

Re: 2004 f150 VVT

Post  supervel45 on October 4th 2013, 3:12 pm

How many miles on engine 2 valve 3 valve 4.6 5.4L and go from there? Is truck running different or bad, what year is truck?

supervel45

Posts : 3084
Join date : 2013-09-04

View user profile

Back to top Go down

Re: 2004 f150 VVT

Post  johndickjr on October 4th 2013, 4:29 pm

2004 3 valve 5.4 163000 miles..had new plugs and phasers..chain..etc last year..idels rough..goes away sec you give it throttle

johndickjr

Posts : 881
Join date : 2009-08-06
Location : northeast oklahoma

View user profile

Back to top Go down

Re: 2004 f150 VVT

Post  supervel45 on October 5th 2013, 1:01 pm

Wish I could help you more but, at this point trying would be a diservice to you and may cause you more problems. It sounds like your code could be caused by several different parts or a combination of them, as most codes are. Hopefully someone with more experience with these engines will chime in. Maybe this will bump it back to the top for you and get more responses?

supervel45

Posts : 3084
Join date : 2013-09-04

View user profile

Back to top Go down

Re: 2004 f150 VVT

Post  johndickjr on November 16th 2013, 9:07 pm

replaced the cam sensor and the VVt solenoid, new coil, still has rough idle and like a miss at idle but goes away instant i hit throttle ..still a P022 code

johndickjr

Posts : 881
Join date : 2009-08-06
Location : northeast oklahoma

View user profile

Back to top Go down

Re: 2004 f150 VVT

Post  torino501 on November 17th 2013, 7:04 pm

burnt exhaust valve....

torino501

Posts : 379
Join date : 2013-05-08
Location : THE GREAT STATE OF TEXAS!!!

View user profile

Back to top Go down

Re: 2004 f150 VVT

Post  johndickjr on November 17th 2013, 8:44 pm

think the cam phaser are out again, its got that diesel sound to it again

johndickjr

Posts : 881
Join date : 2009-08-06
Location : northeast oklahoma

View user profile

Back to top Go down

Re: 2004 f150 VVT

Post  johndickjr on November 22nd 2013, 7:55 pm

took truck to a well know shop yesterday, they replaced the cam phaser last time while truck was under warranty, its the same thing, but on way how i guess they went totally out..truck is running on few cylinder..just found out that livernois ford makes a lock out kit..after reading all day, i must say WTF , i should have done this years ago, seems to be awesome

http://www.livernoismotorsports.com/products/Livernois-Motorsports-4.6%7B47%7D5.4L-Cam-Phaser-Lockout-%7B47%7DTuner-Mail-Order-Combo.html

johndickjr

Posts : 881
Join date : 2009-08-06
Location : northeast oklahoma

View user profile

Back to top Go down

Re: 2004 f150 VVT

Post  supervel45 on November 24th 2013, 1:08 am

Well I hope that takes care of it for you. My wifes Oldsmobile Allero had the service engine light come on. It was a camshaft sensor code. Replaced it, and code went away as well as the hard start condition. These overengineered computer controlled cars can be a real PITA sometimes. I had my fingers crossed when we started it, that there would not be something else wrong.

supervel45

Posts : 3084
Join date : 2013-09-04

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum