Bearing Wear Question

Go down

Bearing Wear Question

Post  1EFF100 on February 9th 2014, 5:12 pm

Hey guys. I was pulling apart a 460 I'm going to turn into a 521 and I noticed what I thought was strange main bearing wear. Number 1 was showing copper on the upper shell but okay on the bottom. The rest of the mains showed no copper at all. What the heck would cause that?

Here's some pics.
Number 1.

The rest.

avatar
1EFF100

Posts : 84
Join date : 2009-10-31
Age : 52
Location : Eureka, Ca

View user profile

Back to top Go down

Re: Bearing Wear Question

Post  Frank Merkl on February 9th 2014, 7:42 pm

30 years of tight fan belts and cold starts
Frank
avatar
Frank Merkl

Posts : 1398
Join date : 2008-12-17
Age : 62
Location : Brooks ,Alberta ,Canada

View user profile

Back to top Go down

Re: Bearing Wear Question

Post  1EFF100 on February 9th 2014, 8:00 pm

Well shoot, I didn't even think of that but it makes perfect sense. Thanks Frank!  Smile 
avatar
1EFF100

Posts : 84
Join date : 2009-10-31
Age : 52
Location : Eureka, Ca

View user profile

Back to top Go down

Re: Bearing Wear Question

Post  LivermoreDave on February 9th 2014, 8:19 pm

Frank Merkl wrote:30 years of tight fan belts and cold starts
Frank

IMO, excellent observation Frank!

Dave.

LivermoreDave

Posts : 972
Join date : 2009-09-27
Location : North of the Equator.

View user profile

Back to top Go down

Tight belts

Post  manofmerc on February 12th 2014, 7:38 am

A couple of years ago I put new main bearings in my buddys 390 pickup .This was with the engine in the vehicle so I was doing the old "roll the bearings in" trick I couldnt get the top front bearing to come out .After a little pondering I loosened the belts and the front bearing came right out .And it looked pretty much like yours.doug

manofmerc
BBF CONTRIBUTOR
BBF CONTRIBUTOR

Posts : 370
Join date : 2011-03-31

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum