Valve train noise ...

Go down

Valve train noise ...

Post  OldRed70 on March 3rd 2014, 6:28 pm

Ok I have a 514 with Comps hyd roller setup , Comps ultra Gold rockers . And after getting engine together fired up and ran good for about 3 days . Then all of a sudden I am getting a lot of noise from my lifters or it's in the valve train more predominately on drivers side . Sounds like a solid lift lifters out of adjustment . Have readjusted the lash 3 seperate times with the noise being the same every time . Anybody have any answers or suggestions ???? Or is it normal ?????
avatar
OldRed70

Posts : 154
Join date : 2011-12-03
Age : 49
Location : Valdosta Ga.

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  dfree383 on March 3rd 2014, 6:38 pm

Could be normal depending on the lifters and lobes. Some hp hydraulic roller stuff can be a little noisy.

But please tell me you are preloading them not lashing them first.

Some lifters can be picky about thickness of oil too.
avatar
dfree383
BBF CONTRIBUTOR
BBF CONTRIBUTOR

Posts : 14162
Join date : 2009-07-09
Location : Home Wif Da Wife.....

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  OldRed70 on March 3rd 2014, 6:40 pm

Yep I Pre- loaded them 1st
avatar
OldRed70

Posts : 154
Join date : 2011-12-03
Age : 49
Location : Valdosta Ga.

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  dfree383 on March 3rd 2014, 6:41 pm

OldRed70 wrote:Yep I Pre- loaded them 1st

Who's lifters are you running?
avatar
dfree383
BBF CONTRIBUTOR
BBF CONTRIBUTOR

Posts : 14162
Join date : 2009-07-09
Location : Home Wif Da Wife.....

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  OldRed70 on March 3rd 2014, 6:43 pm

Am using Rotella T 15-40 oil . Should I be using a different oil ?????
Am using Comps Lifters
avatar
OldRed70

Posts : 154
Join date : 2011-12-03
Age : 49
Location : Valdosta Ga.

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  dfree383 on March 3rd 2014, 7:00 pm

Might try some regular 10-40 or 30 and see if they quite down.
avatar
dfree383
BBF CONTRIBUTOR
BBF CONTRIBUTOR

Posts : 14162
Join date : 2009-07-09
Location : Home Wif Da Wife.....

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  OldRed70 on March 3rd 2014, 7:11 pm

ok will try a different oil
avatar
OldRed70

Posts : 154
Join date : 2011-12-03
Age : 49
Location : Valdosta Ga.

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  bbf-falcon on March 4th 2014, 12:23 pm

Take each rocker off and inspect it thoroughly,roller,bearing,and bearing housing. Had one that kept making tappet noise on right side. Finally found the problem ,but it was a Crane Gold bearing housing busted on the left side. 5 needles had fallen out,luckily they had fallen straight down and all were recovered.

bbf-falcon

Posts : 8992
Join date : 2008-12-03
Location : Jackson, Ohio

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  OldRed70 on March 4th 2014, 12:35 pm

I have another set of roller rockers I am gonna put on when I get everything back together
avatar
OldRed70

Posts : 154
Join date : 2011-12-03
Age : 49
Location : Valdosta Ga.

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  bbf-falcon on March 4th 2014, 5:50 pm

Check those thoroughly also. Exclamation 

bbf-falcon

Posts : 8992
Join date : 2008-12-03
Location : Jackson, Ohio

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  OldRed70 on March 4th 2014, 6:36 pm

Yes Sir I did . these were some I have ran before and know they are Good . Thanks for the info.
avatar
OldRed70

Posts : 154
Join date : 2011-12-03
Age : 49
Location : Valdosta Ga.

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  cool40 on March 4th 2014, 8:20 pm

Make sure your rockers aren't hitting the valve covers.
avatar
cool40
BBF CONTRIBUTOR
BBF CONTRIBUTOR

Posts : 7168
Join date : 2009-08-31
Age : 47
Location : on the 1/8 mile dyno

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  OldRed70 on March 4th 2014, 8:32 pm

Cool40
They aren't , I have the Tall Ford Racing Covers . that was one of the 1st things I looked at.
avatar
OldRed70

Posts : 154
Join date : 2011-12-03
Age : 49
Location : Valdosta Ga.

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  quick 52 on March 4th 2014, 8:49 pm

I'm not running a hyd roller but the flat hyd. always seem a little loud.

quick 52

Posts : 612
Join date : 2011-01-14
Age : 67
Location : leonard mi.

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  cool40 on March 4th 2014, 9:22 pm

OldRed70 wrote:Cool40
They aren't , I have the Tall Ford Racing Covers . that was one of the 1st things I looked at.
just a thought as I've had that happen before. not having the noise to begin with is mysterious. Make sure the oil hasn't got fuel diluted for some reason. Keep us posted. ..
avatar
cool40
BBF CONTRIBUTOR
BBF CONTRIBUTOR

Posts : 7168
Join date : 2009-08-31
Age : 47
Location : on the 1/8 mile dyno

View user profile

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  Lem Evans on March 4th 2014, 9:42 pm

OldRed70 wrote:Ok I have a 514 with Comps hyd roller setup , Comps ultra Gold rockers . And after getting engine together fired up and ran good for about 3 days . Then all of a sudden I am getting a lot of noise from my lifters or it's in the valve train more predominately on drivers side . Sounds like a solid lift lifters out of adjustment . Have readjusted the lash 3 seperate times with the noise being the same every time . Anybody have any answers or suggestions ???? Or is it normal ?????
 
How are you adjusting them?
 
I went through this deal with a BBC several years ago....they were Morel hyd. roller lifters. Seems they needed waay less travel than i'd been used to [i.e. screwed down more] than the flat tappet stuff I'd played with.
 
After I had been 'enlightened' my remark was......"thanks for the instruction sheet that was not there" Rolling Eyes

Lem Evans

Posts : 7148
Join date : 2008-12-03
Location : Livermore , Ky

View user profile http://bfevansraceparts.com

Back to top Go down

Re: Valve train noise ...

Post  bbf-falcon on March 4th 2014, 10:54 pm

Lem Evans wrote:
OldRed70 wrote:Ok I have a 514 with Comps hyd roller setup , Comps ultra Gold rockers . And after getting engine together fired up and ran good for about 3 days . Then all of a sudden I am getting a lot of noise from my lifters or it's in the valve train more predominately on drivers side . Sounds like a solid lift lifters out of adjustment . Have readjusted the lash 3 seperate times with the noise being the same every time . Anybody have any answers or suggestions ???? Or is it normal ?????
 
How are you adjusting them?
 
I went through this deal with a BBC several years ago....they were Morel hyd. roller lifters. Seems they needed waay less travel than i'd been used to [i.e. screwed down more] than the flat tappet stuff I'd played with.
 
After I had been 'enlightened' my remark was......"thanks for the instruction sheet that was not there" Rolling Eyes

Seems that
happens a lot Lem,they must assume we know w/o instruction

bbf-falcon

Posts : 8992
Join date : 2008-12-03
Location : Jackson, Ohio

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum