Starting issues

Go down

Starting issues

Post  built86bigblock on April 30th 2014, 12:47 am

Just got my 74 big block running and it's been starting fine but it only wants to run smooth and good when the choke Is full on but when taken off it runs like a dog and backfires out the tailpipe haven't been able to time it seems to run like its a tooth off timing but its right on tdc. Any help or advice I'd appreciate it

built86bigblock

Posts : 6
Join date : 2014-04-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Starting issues

Post  maverick on April 30th 2014, 5:03 pm

I'd start by looking for a vacuum leak...anywhere from a power brake booster to a vacuum line, a pcv hose, carb base gaskets and intake to head gaskets to the carb itself.  If it runs better when you close the choke, there's too much air gettin' in there somewhere. Suspect
avatar
maverick
BBF CONTRIBUTOR
BBF CONTRIBUTOR

Posts : 3052
Join date : 2009-08-06
Age : 66

View user profile

Back to top Go down

Re: Starting issues

Post  built86bigblock on April 30th 2014, 5:34 pm

Motors got brand new head gaskets intake gaskets everywhere in between soMe type of vaccum leak i think could be it or problem with carb

built86bigblock

Posts : 6
Join date : 2014-04-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Starting issues

Post  maverick on April 30th 2014, 6:31 pm

Also check for plugged orifices in the carb....something is causing an excessively lean condition.
avatar
maverick
BBF CONTRIBUTOR
BBF CONTRIBUTOR

Posts : 3052
Join date : 2009-08-06
Age : 66

View user profile

Back to top Go down

Re: Starting issues

Post  built86bigblock on April 30th 2014, 7:59 pm

Alright I wil and I'll see what I can find gotta get this thing running good enough to time it thanks

built86bigblock

Posts : 6
Join date : 2014-04-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Starting issues

Post  nuclearcobra on April 30th 2014, 9:03 pm

Carb probably , I just had my 472 which always started good , and last three times starting it , it would backfire through the exhaust bad until it warmed up, I finally noticed a slow seeping leak from the rear metering block when cold, not enough to see a drip but wet if you ran your finger across it. Tried another carb and it was fine , I figured it was the old plugs until I noticed the small leak.
avatar
nuclearcobra
BBF CONTRIBUTOR
BBF CONTRIBUTOR

Posts : 1365
Join date : 2009-08-16
Location : Delaware Coast

View user profile

Back to top Go down

Re: Starting issues

Post  tconnection on April 30th 2014, 11:39 pm

It may level out letting some more fuel through the idle mixture screw.

tconnection

Posts : 847
Join date : 2009-02-17
Age : 52
Location : Alma, Ga

View user profile

Back to top Go down

Re: Starting issues

Post  built86bigblock on May 1st 2014, 12:16 pm

Found part of the problem went to drain the oil and coolant was first thing to leak out

built86bigblock

Posts : 6
Join date : 2014-04-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Starting issues

Post  built86bigblock on May 1st 2014, 12:52 pm

Intake manifold gasket didn't hold up very well

built86bigblock

Posts : 6
Join date : 2014-04-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Starting issues

Post  maverick on May 1st 2014, 1:16 pm

Mad 
avatar
maverick
BBF CONTRIBUTOR
BBF CONTRIBUTOR

Posts : 3052
Join date : 2009-08-06
Age : 66

View user profile

Back to top Go down

Re: Starting issues

Post  built86bigblock on May 1st 2014, 1:19 pm


built86bigblock

Posts : 6
Join date : 2014-04-30

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum