Finally got the new motor running!

View previous topic View next topic Go down

Finally got the new motor running!

Post  glenevans on June 13th 2017, 11:13 am

Last year made one pass and had an oiling problem, took out the front 3 rod bearings. We ran last Friday at Rocky Mountain Raceway in SLC Utah, 4400 ft. elevation and around 94*. The car is a 1969 Mach 1, around 3500 lbs. Motor is a 545, P51 heads, 14.2 compression, roller cam, 28x10 radial slicks with new cal tracs. Ran 10.20 at 132 mph first run and spun on second run at 10.45 at 132.8 mph. Was pretty happy with how it ran first time off trailer. Going back down there this coming Friday for more fun ha ha.

glenevans

Posts : 241
Join date : 2013-01-22
Age : 53
Location : No. Utah

View user profile

Back to top Go down

Re: Finally got the new motor running!

Post  maverick on June 13th 2017, 8:19 pm

cheers cheers cheers
avatar
maverick
BBF CONTRIBUTOR
BBF CONTRIBUTOR

Posts : 2980
Join date : 2009-08-06
Age : 65

View user profile

Back to top Go down

Re: Finally got the new motor running!

Post  Lem Evans on June 14th 2017, 9:56 am

Cool

Lem Evans

Posts : 6792
Join date : 2008-12-03
Location : Livermore , Ky

View user profile http://bfevansraceparts.com

Back to top Go down

Re: Finally got the new motor running!

Post  glenevans on June 14th 2017, 2:37 pm

This weekend supposed to be better temps., going for 10.0s! We are typically about 3/4 second slower at this altitude than most of the country. less oxygen in air up here!

glenevans

Posts : 241
Join date : 2013-01-22
Age : 53
Location : No. Utah

View user profile

Back to top Go down

Re: Finally got the new motor running!

Post  glenevans on June 17th 2017, 12:40 am

Well that didn't work out as planned. The rear axle leaf spring perches collapsed and folded up, allowing the pinion to swing upwards, which then broke the u-bolts for the
rear u-joint. That's why Calvert racing sells new perches. Didn't think I would need different perches on a foot-brake car. Embarassed


glenevans

Posts : 241
Join date : 2013-01-22
Age : 53
Location : No. Utah

View user profile

Back to top Go down

weak link

Post  hbstang on June 18th 2017, 11:10 am

that sucks !!!with that 545 you are make close to 800 hp,and with 3500 lbs your going to find all the weak links when it hooks.sounds like you need to upgrade the rear housing and axles.
avatar
hbstang

Posts : 94
Join date : 2012-10-29
Location : socal

View user profile

Back to top Go down

Re: Finally got the new motor running!

Post  wayney on June 18th 2017, 9:30 pm

yea , the spring perches are a common problem on leaf spring cars. you have to gusset them . sounds like it is running good for you congrats. hope it didn't hurt the quarter panel.

wayne

wayney

Posts : 85
Join date : 2013-02-19
Age : 48

View user profile

Back to top Go down

Re: Finally got the new motor running!

Post  glenevans on June 18th 2017, 10:12 pm

It's got 31spline moser axles with a strange pro nodular case. Thinking we'll get a new housing with the bigger/heavier axle tubes with some 35 spline axles. The current housing came out of the junkyard from a '67 or so f150 back in 1983. Going to go with the bigger u-joints also. Was pulling the wheels up on launch, but was not going straight, now we know why!

glenevans

Posts : 241
Join date : 2013-01-22
Age : 53
Location : No. Utah

View user profile

Back to top Go down

Re: Finally got the new motor running!

Post  glenevans on June 20th 2017, 12:25 pm



glenevans

Posts : 241
Join date : 2013-01-22
Age : 53
Location : No. Utah

View user profile

Back to top Go down

Re: Finally got the new motor running!

Post  glenevans on June 20th 2017, 12:43 pm

This is the back side of the spring perch, all flattened up!

glenevans

Posts : 241
Join date : 2013-01-22
Age : 53
Location : No. Utah

View user profile

Back to top Go down

Re: Finally got the new motor running!

Post  glenevans on June 20th 2017, 1:17 pm

http://i1275.photobucket.com/albums/y446/glen975/IMG950275_zpsxryjvxgg.jpg

glenevans

Posts : 241
Join date : 2013-01-22
Age : 53
Location : No. Utah

View user profile

Back to top Go down

nice car for sure

Post  hbstang on June 20th 2017, 9:27 pm

i bought a new strange housing for my fairlane project and it is really stout.the old stock rears just cant handle all that bbf power.
avatar
hbstang

Posts : 94
Join date : 2012-10-29
Location : socal

View user profile

Back to top Go down

Re: Finally got the new motor running!

Post  glenevans on June 20th 2017, 10:15 pm

Nope!

glenevans

Posts : 241
Join date : 2013-01-22
Age : 53
Location : No. Utah

View user profile

Back to top Go down

Re: Finally got the new motor running!

Post  Mark Miller on June 20th 2017, 11:12 pm

glenevans wrote:http://i1275.photobucket.com/albums/y446/glen975/IMG950275_zpsxryjvxgg.jpg

Cool looking car and nice wheels up launch!!! Smile Smile

Mark Miller

Posts : 1166
Join date : 2009-09-01

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum