BIG BLOCK FORD
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

selection problem

Go down

selection problem Empty selection problem

Post  ironbark August 2nd 2014, 5:01 pm

what I have is a c6 that I have been running for a couple of years and recently I changed the Art Carr valve body with Frank Merkyl unit.
the  detent lever in the box was removed when we installed Frank's unit, as it was still there with the previous one.
when I am in the burnout it will select 3rd fine and on jack stands running through gears it hits 3rd but in race mode it physically will not shift into 3rd.
so it even will not engage and slip or anything like that it just wont let the shifter rachet to the 3rd shift, but engage if you drive back on the return road.
oil is clean, vb set at 140psi, also checked cable and selector and it all appears goods and positive on shifts when on stands.
any ideas would be a help.

ironbark

Posts : 68
Join date : 2009-08-22

Back to top Go down

selection problem Empty Re: selection problem

Post  Frank Merkl August 7th 2014, 1:06 am

you should have a min of 180 line pressure and you have a shifter or a cable problem , the pressure valve is probably stuck open but you should still have 3rd
Frank
give me the # off the vb and I'll look it up and tell you what the line pressure was when it was dynoed
Frank Merkl
Frank Merkl

Posts : 1514
Join date : 2008-12-17
Age : 65
Location : Brooks ,Alberta ,Canada

Back to top Go down

selection problem Empty Re: selection problem

Post  ironbark August 7th 2014, 6:34 pm

thanks Frank, but it does look like a cable problem and I am replacing the cable today.
the specs that came with your unit stated 140 pound.
VB # 812

ironbark

Posts : 68
Join date : 2009-08-22

Back to top Go down

selection problem Empty Re: selection problem

Post  Frank Merkl August 8th 2014, 1:27 am

looked up the build and dyno sheet on the vb#812 and it left here set at 210 psi. pressure check it at the port in front of the band adjustment bolt on the trans
Frank
Frank Merkl
Frank Merkl

Posts : 1514
Join date : 2008-12-17
Age : 65
Location : Brooks ,Alberta ,Canada

Back to top Go down

selection problem Empty Re: selection problem

Post  ironbark August 8th 2014, 1:37 am

will do

ironbark

Posts : 68
Join date : 2009-08-22

Back to top Go down

selection problem Empty Re: selection problem

Post  ironbark August 8th 2014, 4:35 pm

reading build sheet information without my glasses is not a good idea, Franks spec sheet read 240 line pressure.

ironbark

Posts : 68
Join date : 2009-08-22

Back to top Go down

selection problem Empty Re: selection problem

Post  Gregaust August 9th 2014, 4:31 am

Be good just to see what the pressure is now . I see Frank mentions at the front test port . Frank does that differ from the test port on the servo cover in 2nd gear ?

Check that cable good . Friend had some issues with a PG not selecting. Was brand new shifter and cable . Something about was either a B+M fat cable or skinny cable or something has issues ???

Gregaust

Posts : 564
Join date : 2009-08-09

Back to top Go down

selection problem Empty Re: selection problem

Post  ironbark August 9th 2014, 5:44 pm

thanks and will keep you posted, but it will take a couple of weeks as I am away again for work.

ironbark

Posts : 68
Join date : 2009-08-22

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum